HOROSCOPUL ANULUI 2025. Celebra MINERVA a citit în stele!
ALTCEVA cu Adrian Artene
Acasă » Galerie foto » De ce nu e bine să iei antibiotice. Ce trebuie să ştii despre viruşi, bacterii şi rezistenţa la antibiotice

De ce nu e bine să iei antibiotice. Ce trebuie să ştii despre viruşi, bacterii şi rezistenţa la antibiotice

De: Cancan 02/10/2017 | 16:41
De ce nu e bine să iei antibiotice. Ce trebuie să ştii despre viruşi, bacterii şi rezistenţa la antibiotice
De ce nu e bine să iei antibiotice

De ce nu e bine să iei antibiotice. În fiecare an, familia ta se confruntă, probabil, cu răceli, dureri în gât şi viruşi. Când duci copilul la medic ca să primească un tratament pentru aceste afecţiuni te aştepţi la o reţetă pentru antibiotice? Mulţi părinţi asta îşi doresc, ba chiar sunt surprinşi ori chiar furioşi dacă pleacă fără o astfel de prescripţie. Dar, de cele mai multe ori, medicul probabil că v-a făcut o favoare, ţie şi copilului tău, atunci când a ales să nu vă prescrie antibiotic. (VEZI ŞI: Ce înseamnă când transpiri mult! Semnele că suferi de hiperhidroză!)

Folosite încă din anii ’40, antibioticele reprezintă un pas uriaş în evoluţia medicinii, însă prescrierea lor abuzivă a dus la dezvoltarea unor bacterii rezistente, care nu mai reacţionează la antibioticele folosite în trecut. În plus, atunci când copiii iau antibiotice riscă să se confrunte cu efecte secundare, cum ar fi durerile de stomac sau diareea ori chiar reacţiile alergice.

Pentru a înţelege cum funcţionează antibioticele, trebuie să ştiţi că există două tipuri de germeni care îmbolnăvesc oamenii: bacteriile şi viruşii. Deşi anumite bacterii şi anumiţi viruşi provoacă boli cu simptome similiare, modurile în care aceste microorganisme se multiplică şi împrăştie boala sunt diferite, spun specialiştii.

Bacteriile sunt organisme unicelulare care se găsesc oriunde, iar, de cele mai multe ori, nu fac niciun rău. În anumite cazuri sunt chiar benefice, cum este, de exemplu, Lactobacillus, care trăieşte în intestine şi ajută la digerarea alimentelor. Alte bacterii sunt, însă, nocive şi pot îmbolnăvi organismul uman, interferând cu procesele normale care au loc în corp. Antibioticele sunt eficiente împotriva bacteriilor pentru că omoară aceste organisme vii, prin oprirea creşterii şi reproducerii lor. (CITEŞTE ŞI: Beneficiile ceaiului de tei. Ajută imunitatea, previne cancerul, detoxifică organismul, reduce febra, scade tensiunea)

Pe de altă parte, viruşii nu sunt vii şi nu pot exista independent. Ei sunt particule care conţin material genetic, ascuns într-un înveliş de proteine. Viruşii cresc şi se reproduc doar după ce au invadat alte celule vii. Sistemul imunitar poate lupta cu anumiţi viruşi înainte ca ei să cauzeze îmbolnăviri, dar alţii (cum ar fi virusul răcelii) trebuie, pur şi simplu, să îşi urmeze cursul. Antibioticele nu funcţionează împotriva viruşilor.

De ce nu e bine să iei antibiotice la întâmplare

Ministerul Sănătăţii (MS) a iniţiat, de altfel, şi o campanie împotriva utilizării abuzive a antibioticelor, intitulată „Nu-antibiotice la-ntâmplare”.

Ministerul Sănătăţii a lansat, în octombrie 2016, o campanie împotriva abuzului de antibiotice
Ministerul Sănătăţii a lansat, în octombrie 2016, o campanie împotriva abuzului de antibiotice

În cei 75 de ani de când sunt utilizate, antibioticele au salvat sute de milioane de vieţi, au scurtat durata suferinţelor prin infecţii şi, în numeroase alte cazuri, au prevenit apariţia unor sechele ale infecţiilor, spun reprezentanţii MS.

Ei atrag, însă, atenţia că, la fel ca în cazul altor medicamente, utilizarea antibioticelor poate produce efecte nedorite. (VEZI ŞI: Beneficiile vitaminei C. În ce alimente o găseşti şi la ce te ajută)

„Candidozele şi diareea severă pot astfel de consecinţe ale unui tratament cu antibiotic. Mai mult, apare pe o scară tot mai largă rezistenţa bacteriilor faţă de antibioticele la care sunt expuse. Iar infecţiile determinate de bacteriile rezistente la antibiotice sunt mai greu de tratat, antibioticele folosite anterior nu mai sunt eficiente şi va fi nevoie de antibiotice mai toxice şi mai costisitoare; într-unele cazuri, rămân foarte puţine soluţii pentru tratamentul infecţiilor cu bacterii rezistente”, explică reprezentanţii Ministerului Sănătăţii.

Ei mai arată că, dacă folosim antibiotice eronat sau când nu este nevoie de ele, atunci toate aceste riscuri apar fără a avea niciun beneficiu din administrarea lor. De aceea, ar trebui să recurgem la ele doar când ne sunt de folos, în acele infecţii care răspund la tratamentul cu antibiotice.

„Pentru bacteriile care produc septicemii, rezultatele furnizate de aproape 20 de spitale din ţara noastră indică în mod constant în ultimii ani (2012-2015) niveluri ale rezistenţei mai mari decât cele din majoritatea statelor Uniunii Europene. S-au comunicat în ultimii ani cele mai mari niveluri ale rezistenţei la principalele antibiotice utilizabile pentru stafilococul auriu, pentru Pseudomonas aeruginosa (piocianic) şi unele dintre cele mai mari pentru bacterii de spital precum Acinetobacter, Klebsiella pneumoniae, dar şi pentru unii care produc infecţii în afara spitalelor: Escherichia coli (principala cauză de infec ii urinare), pneumococ (principala cauză de pneumonii, sinuzite, otite), enterococi”, explică MS.

Medicii accentuează că gripa şi răceala sunt două exemple de infecţii peste care antibioticele nu ne ajută să trecem. Aceste două boli sunt cauzate de virusuri, nu de bacterii, iar virusurile nu sunt distruse de antibiotice!

„Te vei simţi mult mai bine dacă bei mai multe lichide, te odihneşti suficient şi foloseşti medicamente care elimină simptomele. Din păcate, în multe cazuri se administrează antibiotice pentru aceste boli, ceea ce:

– nu ne va ajuta să ne vindecăm mai repede;

– ar putea face să ne simţim poate chiar şi mai rău, dacă apar efectele secundare amintite: diareea postantibiotică, candidoze etc”, mai spun reprezentanţii MS:

Câteva reguli simple de utilizare a antibioticelor

– Nu folosi antibiotice dacă nu îţi sunt prescrise de un medic. Nu insista să primeşti antibiotic dacă medicul îţi spune că nu este necesar.
– Nu păstra antibiotice pentru o viitoare infecţie şi nu folosi antibiotice rămase de la un episod anterior de boală.
– Nu lua antibiotice prescrise altei persoane şi nici nu împărţi antibioticele prescrise ţie cu alţi bolnavi, chiar dacă manifestările bolii par asemănătoare. Ar putea fi ineficient şi cu toate riscurile menţionate mai sus.
– Previno infecţiile prin spălarea regulată a mâinilor, evitarea contactului cu persoanele bolnave şi prin efectuarea la timp a vaccinurilor recomandate.
– Evită aglomerările de persoane în perioadele de epidemii de infecţii respiratorii.

Din toate aceste motive, inclusiv pentru posibilitatea de a trata eficient generaţiile viitoare, este foarte important să luăm antibiotice DOAR la recomandarea medicului, să nu sporim astfel rezistenţa bacteriilor la ele, subliniază oficialii Ministerului Sănătăţii. (NU RATA, AICI: Beneficiile apei alcaline. De la sănătatea pielii la buna funcţionare a sistemului digestiv)

Urmărește Cancan.ro pe Google News
Parteneri
Cum arată ACUM Alina Vidican, femeia părăsită de Borcea pentru Pelinel! Operațiile estetice au transformat-o total
Cum arată ACUM Alina Vidican, femeia părăsită de Borcea pentru Pelinel! Operațiile estetice au transformat-o...
FOTO. Imagini incendiare cu prezentatoarea TV care face o avere pe site-urile destinate adulților. S-a cuplat cu prietenul fostului iubit
FOTO. Imagini incendiare cu prezentatoarea TV care face o avere pe site-urile destinate adulților. S-a...
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Zodiile care își schimbă destinul după Sfântul Ion 2025! Viața lor înflorește după ani de chin
Zodiile care își schimbă destinul după Sfântul Ion 2025! Viața lor înflorește după ani de...
Doliu în lumea televiziunii din România! A murit cunoscutul astrolog Ingrid Baciu. Vestea i-a cutremurat pe cei care o cunoșteau: „Mult prea devreme a plecat dintre noi”
Doliu în lumea televiziunii din România! A murit cunoscutul astrolog Ingrid Baciu. Vestea i-a cutremurat...
„Cel mai bogat cerșetor din lume” este milionar, dar iese în continuare pe stradă ca să primească pomană. Ce avere are bărbatul
„Cel mai bogat cerșetor din lume” este milionar, dar iese în continuare pe stradă ca...
Când vor avea loc alegerile prezidențiale 2025. Trei scenarii pentru calendarul electoral
Când vor avea loc alegerile prezidențiale 2025. Trei scenarii pentru calendarul electoral
Senator SOS România: Susținătorii lui Călin Georgescu i-au amenințat cu moartea pe Diana Șoșoacă și copiii ei
Senator SOS România: Susținătorii lui Călin Georgescu i-au amenințat cu moartea pe Diana Șoșoacă și...
TOP 3 cele mai ieftine SUV-uri noi în 2025. Duster & rivalii, prețuri pt. ROMÂNIA
TOP 3 cele mai ieftine SUV-uri noi în 2025. Duster & rivalii, prețuri pt. ROMÂNIA
Ea este Andreea, o asistentă medicală în vârstă de 28 de ani, găsită fără suflare în propria locuință din Constanța! Tânăra a lăsat în urmă o fetiță de doar trei anișori
Ea este Andreea, o asistentă medicală în vârstă de 28 de ani, găsită fără suflare...
Andreea și-a pus capăt zilelor la doar 28 de ani. Asistenta era mama unei fetițe de 3 ani și lucra la UPU Constanța: „Dumnezeu a mai avut nevoie de un înger”
Andreea și-a pus capăt zilelor la doar 28 de ani. Asistenta era mama unei fetițe...
La ce concluzie a ajuns Gabriela Cristea de când se află în vacanță alături de copii? Vedeta TV a mărturisit ce va face în următoarea călătorie. „Ne-am hotărât subit.”
La ce concluzie a ajuns Gabriela Cristea de când se află în vacanță alături de...
După Covid-19, un nou virus face ravagii! Spitalele sunt pline. Ce simptome prezintă
După Covid-19, un nou virus face ravagii! Spitalele sunt pline. Ce simptome prezintă
Afecţiunea provocată de schimbările bruşte de temperatură. Cum ne afectează psihic vremea instabilă
Afecţiunea provocată de schimbările bruşte de temperatură. Cum ne afectează psihic vremea instabilă
BANCUL ZILEI. Bulă şi Ştrulă au băut mult de Revelion: Ai vrut să-mi vinzi ceasul de la Universitate!
BANCUL ZILEI. Bulă şi Ştrulă au băut mult de Revelion: Ai vrut să-mi vinzi ceasul...
Apple avertizează: Instalează iOS 18.2.1 ACUM!
Apple avertizează: Instalează iOS 18.2.1 ACUM!
Ceaiul MIRACULOS care slăbește, ajută INIMA și scade tensiunea
Ceaiul MIRACULOS care slăbește, ajută INIMA și scade tensiunea
Dana Budeanu, replici tranșante la adresa lui Călin Georgescu și a soției sale, Cristela:
Dana Budeanu, replici tranșante la adresa lui Călin Georgescu și a soției sale, Cristela: "Cum...
Au divorțat oficial! Despărțirea momentului în lumea vedetelor
Au divorțat oficial! Despărțirea momentului în lumea vedetelor
Cine este, de fapt, fiul lui Călin Georgescu. Din ce trăiește băiatul candidatului la prezidențiale
Cine este, de fapt, fiul lui Călin Georgescu. Din ce trăiește băiatul candidatului la prezidențiale
Doliu imens în politică. PSD și PNL, unite în suferință: Dumnezeu te-a vrut la el în ceruri!
Doliu imens în politică. PSD și PNL, unite în suferință: Dumnezeu te-a vrut la el în ceruri!
Gabriela Cristea a făcut marele anunţ după vacanţa cu Tavi Clonda în Tenerife. Fanii au reacţionat
Gabriela Cristea a făcut marele anunţ după vacanţa cu Tavi Clonda în Tenerife. Fanii au...
Cum se anunță piața PC-urilor de gaming în 2025
Cum se anunță piața PC-urilor de gaming în 2025
Aubrey Plaza, prima reacţie după moartea soţului ei: este o tragedie inimaginabilă
Aubrey Plaza, prima reacţie după moartea soţului ei: este o tragedie inimaginabilă
Lovitură devastatoare pentru Călin Georgescu. Anunțul oficial al procurorilor a venit azi, 7 ianuarie
Lovitură devastatoare pentru Călin Georgescu. Anunțul oficial al procurorilor a venit azi, 7 ianuarie
Mircea Badea, un amănunt neobservat de nimeni. Care e problema cu bolidul lui David Popovici
Mircea Badea, un amănunt neobservat de nimeni. Care e problema cu bolidul lui David Popovici
S-a dovedit științific: Motivul real pentru care timpul trece din ce în ce mai repede. Ce se întâmplă, de fapt
S-a dovedit științific: Motivul real pentru care timpul trece din ce în ce mai repede....
Cum arată soţia lui Liviu Ciobotariu. La 53 de ani, Carmen străluceşte la fiecare apariţie
Cum arată soţia lui Liviu Ciobotariu. La 53 de ani, Carmen străluceşte la fiecare apariţie
Simona Gherghe, imagini de colecție cu familia la ski în vacanță. Cum s-a pozat alături de cei mici pe pârtie
Simona Gherghe, imagini de colecție cu familia la ski în vacanță. Cum s-a pozat alături...
Motivul halucinant pentru care o pictoriță din București și-a înjunghiat colegul într-un atelier
Motivul halucinant pentru care o pictoriță din București și-a înjunghiat colegul într-un atelier
Fructul care a apărut de curând și în România. I se spune prințul negru și are un gust deosebit. Este disponibil pentru plantare, ieftin și ușor de întreținut
Fructul care a apărut de curând și în România. I se spune prințul negru și...
Animalul din România pe care Călin l-a transformat într-o afacere. Puțini români ar fi mizat pe o asemenea fermă. Există deja producție de lapte, în curând și de carne
Animalul din România pe care Călin l-a transformat într-o afacere. Puțini români ar fi mizat...
Teo Trandafir a ajuns la spital în miezul nopții. Ce s-a întâmplat cu prezentatoarea: „Nu știu cum am chemat salvarea”
Teo Trandafir a ajuns la spital în miezul nopții. Ce s-a întâmplat cu prezentatoarea: „Nu...
×